Heesters snoeien: zo doe je het goed
Het snoeien van heesters vraagt om de juiste techniek. Niet elke plant reageert hetzelfde op snoei, en een verkeerde snoeimethode kan de bloei aanzienlijk verminderen of zelfs helemaal wegnemen. Dit geldt vooral voor takbloeiers, twijgbloeiers en scheutbloeiers, die elk een eigen manier van groei en bloei hebben. Maar hoe weet je welke snoeiwijze het beste is voor een bepaalde heester?
Bij Den Mulder krijgen we hier regelmatig vragen over. Daarom hebben we een YouTube-video gemaakt waarin onze collega Maarten uitlegt en laat zien hoe je heesters op de juiste manier snoeit. Daarbij besteden we speciale aandacht aan takbloeiers, twijgbloeiers en scheutbloeiers, én welke fouten je absoluut moet vermijden.
Auteur:
Maarten Schroijen
Functie bij Den Mulder:
Beplantingsadviseur
Datum:
Februari 2025
Wat is het verschil tussen tak-, twijg- en scheutbloeiers?
Om goed te snoeien, is het belangrijk om te weten waar een plant zijn bloemknoppen ontwikkelt:
Takbloeiers bloeien op ouder hout. Ze vormen hun bloemknoppen al in het vorige groeiseizoen. Een te rigoureuze snoei kan ervoor zorgen dat je de bloei van het volgende jaar weghaalt. Bekende voorbeelden zijn magnolia en sering.
Twijgbloeiers bloeien op jong hout van het voorgaande jaar. Door jaarlijks licht te snoeien, houd je de plant fris en bevorder je een rijke bloei. Denk aan forsythia en kornoelje.
Scheutbloeiers bloeien op nieuwe takken die in hetzelfde seizoen groeien. Deze kunnen sterker worden teruggesnoeid zonder nadelige gevolgen voor de bloei. Dit geldt bijvoorbeeld voor vlinderstruiken en sommige rozen.
Bekijk de video voor een praktische uitleg
Het verschil tussen deze bloeiwijzen is niet altijd direct zichtbaar, maar een juiste snoei zorgt ervoor dat bomen en struiken zich optimaal ontwikkelen en uitbundig blijven bloeien. In onze video laat Maarten precies zien hoe je tak-, twijg- en scheutbloeiers herkent en snoeit.
Benieuwd hoe je de bloei van jouw bomen en heesters optimaal houdt? Bekijk de video...